Menu

Teknik Direktör müsünüz, Hakem mİ?

07/04/2022

Teknik Direktör müsünüz, Hakem mİ?

TEKNİK DİREKTÖR MÜSÜNÜZ, HAKEM Mİ?

Ben futboldan çok anlamam. Sempatik bir Beşiktaş taraftarıyım sadece :) ama Shankly'i tanımak için sıkı bir futbol taraftarı olmaya da gerek yok. 1960'lı yıllar da aşağıda sarfettiği cümlesi  bence liderlik dersi olarak tüm yöneticilere ilham verecek nitelikte.

Hakemlerin sorunu nedir biliyor musun?
Kuralları biliyorlar ama futboldan anlamıyorlar.

 



Bugün şirketlere baktığımız zaman sektörün her ne olursa olsun ikiye bölünmüş durumda olduğunu görüyoruz.
1-)İşlerini yaparken kitabına uygun davranan şirket ve yöneticiler,
2-)Birde şartları ve durumları baz alarak insiyatif kullanabilen şirket ve yöneticiler.
Şimdi birde üçüncüsü çıktı; aynı şirket içinde bu iki özelliğin olması. Yani hakemlikle yönetilen birimler ve teknik direktörle yönetilen birimler aynı şirket çatısı altında :)

İkisi de bir şirket yönetiminde olması gereken iki önemli kırılımdır. Kritik olan bunu nasıl ve ne zaman uygulayabileceğimizdir. Çünkü kurallar, işin doğrusu ve nasıl yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Ama ana odak noktası da kesinlikle tek başına bu durum olmamalıdır. Neden mi?

Hakemler şirketler için olmalıdır ve önemlidir. Anacak, şirketler hakemle yönetilmez. Hakemlerden de yönetici olmaz. Şirketlerin yönetici olarak  ihtiyacı olan başarılı teknik direktörlerdir.Tabiki her şirketin bir hakeme de ihtiyacı vardır. İşte şirket yönetiminin bakması gereken en önemli nokta hakemlerini ve teknik direktörlerini hangi nokta da ve nasıl konumlandırdığıdır.

Siz teknik direktör koltuğuna bir hakem yerleştirirseniz, sadece işin kuralını konuşan, yönetemeyen ve trajik olan tarafı da yönetemediğini göremeyen bir kitle yaratmış olursunuz.

Diğer ikinci önemli nokta doğru teknik direktörü doğru koltuğa yerleştirmenizdir. Tabi aynı zamanda  yerleştirme işlemini yaparken hangi noktaları referans aldığınız çok önemlidir..  Çünkü teknik direktör maç sonucunu belirler. Boş yere dememiş Michael Jordan;  yıldızlar maç kazandırır, takım oyunu şampiyonluk..
Şirketinizde çok büyük potansiyeller olabilir, büyük yetenekler olabilir ama yeteneklerden bir yıldız karması çıkarabilecek teknik direktör yoksa maalesef elinizdeki elmaslar işlenmemiş ve elmas özelliği ortaya çıkarılmamış bir demir olarak kalır. Bir şirketin tüm birimlerinde asıl amaç gün sonu, ay sonu, çeyrek sonu, yıl sonu hep iyi işler çıkartmak ise; o zaman takım oyunu kurabilecek bir teknik direktör var mı diye bakmalısınız. Unutmamalıyız ki iyi bir teknik direktör de hakemlik özelliği vardır ancak iyi bir hakem de teknik direktör özelliği genelde yoktur.

İyi bir teknik direktör için, yani başarılı ve takımı doğru kurup, liderlik yaparak yönetecek bir yöneticide de yönettiği ekibin iş tanımlarını daha önceden yapmış olması ve tabiri caizse o yollardan geçmesi çok önemlidir.

İyi bir jokey olmak için at olmak belki gerekmez. Ama iyi bir teknik direktör olmak için önce futbolculuk yapmış olmak gerekir.

Aslolan hakem özelliğinde olup teknik direktörlük mü yapmaya çalışıyorsunuz? Yoksa gerçekten özelliğiniz ne ise karşılığındaki tanımı mı yerine getiriyorsunuz ona bakmak olmalı...

Sevgiler :)

İbrahim Aktaş

Copyright© İbrahim Aktaş Koçluk Danışmanlık ve Eğitim Bütün hakları sakldır.

    whatsapp
    Telefon